Energie Besparen Met 90+ Handige Tips

Gepubliceerd jun. 27, 22
6 min read

Milieutips

Een dampkap is uiterst geschikt om kookluchtjes en waterdamp af te voeren. De warmte wordt ook mee weggezogen, dus laat de dampkap niet te lang opstaan. Duurzaamheid en energie Duurzaamheid. Waar ga jij op bezuinigen?. Probeer de filters voldoende schoon te maken, aangezien dit het rendement van je dampkap naar beneden haalt. Met een propere filter moet het afzuigsysteem minder hard draaien voor hetzelfde effect.

Zo kun je er nog enkele uren van genieten (Wat doet korter douchen voor het milieu en je portemonnee?). Houd het hoofd koel, Stel de temperatuur van je koelkast in op 6°C. Reken voor elke graad kouder een extra verbruik van 5%. Benut je koelkast optimaal, maar stop hem niet te vol. Puilt hij bijna uit? Weet dan dat jouw koelkast zich als een ware energievreter gedraagt.

Energie Besparen In De BadkamerWat Kost Douchen Gemiddeld
Besparen Onder De Douche En In BadWaterverbruik Douchebeurt

Want het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Waarom zou je een koelkast van meer dan 500 liter inhoud voortdurend laten draaien als jouw gezin uit twee leden bestaat? Sta niet te lang te dralen voor je koelkast wanneer je hem opent. De kou – en de energie – verdwijnt in een wip.

Duurzaam Warm Water

Deze toestellen irriteren je met een piepgeluid van zodra de deur te lang open staat. Wil je een restje van een warme maaltijd bewaren voor later? Laat de portie voldoende afkoelen voor je het in de koelkast plaatst.“Je mag best trots zijn dat je diepvries na 25 jaar nog steeds dienst doet, maar besef goed dat sommige van deze grote huishoudtoestellen een veelvoud verbruiken in vergelijking met de nieuwe, energiezuinige modellen.

Laat je koelkast regelmatig ontdooien. Het ijs aan de wanden zorgt voor een hoger energieverbruik. Heb je een recente koelkast? Dan is de kans groot dat je toestel beschikt over de ‘No Frost’-technologie. Als dat zo is moet je niet meer manueel aan de slag met de ijskrabber. Controleer zeker of de deur van de koelkast nog voldoende sluit.

Zo blijft de kou mooi waar ze is, namelijk binnen in de koelkast! Ga je enkele dagen de deur uit of vertrek je op vakantie? Denk dan even na of je de koelkast wilt laten opstaan. Wie weet kan je er makkelijk alles wat zal bederven uithalen, of vlak voor vertrek nog verorberen, en kan je de koelkast uitzetten - Beste Douchetimer Test 2022.

Energie Besparen In De Badkamer

101 Tips Om Water Te BesparenWaterverbruik Berekenen

Heb je het liever nog kouder? Elke graad lager staat gelijk aan 5% extra verbruik. Vergeet niet om je diepvriezer ook op regelmatige tijdstippen te ontdooien. Hangt er ijs aan de binnenwanden, dan is het hoog tijd! Een ijslaagje van slechts 2 millimeter zorgt er al voor dat je diepvriezer 10% meer verbruikt.

Als de verschillende vakken mooi vol zitten, dan kan er bij het openen heel wat minder warme buitenlucht naar binnen stromen. Net zoals je koelkast warme gerechten liever kwijt dan rijk is, geldt dat ook bij de diepvriezer. Laat die maaltijden eerst afkoelen voor je ze in de diepvries stockeert.

We denken hierbij in het bijzonder aan de wasmachine en de vaatwasser. Kalkaanslag met een dikte van slechts enkele millimeters kan het verbruik van een toestel met een vierde laten stijgen. Niet alleen zal regelmatig ontkalken het rendement van je toestellen verhogen, ze zullen ook heel wat langer meegaan. Twee vliegen in één klap! Het gemiddeld jaarverbruik van een A+ (of nog hogere energiescore) wasmachine is 100 k, Wh, gerekend voor vier wasbeurten per week. Besparen onder de douche en in bad.

Hoeveel Kost Een Douchebeurt?

Wordt er in jouw gezin serieus wat meer gewassen dan vier keer per week, dan wordt het verschil nog duidelijker! Hoewel optimisten zeggen dat je moet tevreden zijn met een halfvol glas, geldt dat niet voor je wasmachine (Water besparen - Duurzaam). Het is voordeliger om één volle machine dan twee halfvolle te draaien.

Een berg witte was die op verfrissing staat te wachten? Weet dat wassen op 60°C zeker voldoende is. Heeft de was een stevige beurt nodig, dan kan je opteren voor een kookwas. Maar maak hier geen gewoonte van. Kan je het toerental van je wasmachine zelf selecteren? Kies dan zeker voor 1200 of 1600 toeren per minuut.

Net zoals bij de wasmachine is het belangrijk dat je ook de vaatwasser optimaal benut. Laat het toestel niet halfvol draaien, maar wacht tot de vaatwas compleet gevuld is. De nieuwste vaatwastoestellen zijn uitgerust met sensoren die de hoeveelheid vaat en de vervuilingsgraad ervan kunnen meten en de hoeveelheid water en temperatuur hieraan aanpassen.

Wat Doet Korter Douchen Voor Het Milieu En Je Portemonnee?

Denk je aan de aankoop van een nieuw toestel? Dit kan een interessante factor zijn om mee rekening te houden. Het verbruik van een droogkast kan makkelijk oplopen tot 500 k, Wh per jaar (of meer), je mag dit toestel dus een ware energievreter noemen. Bespaar tijd en geld met de beste douchetimer. Het is geen overbodig idee om tijdens heldere dagen – bij voorkeur aangevuld met een briesje – je was op een rek buiten te hangen.

Hoeveel Liter Water DouchenDuurzamer Douchen Hoeft Niet Per Se Supersnel Te Zijn

Na elke droogbeurt zit de stoffilter goed vol. Vergeet daarom niet deze filter na elke beurt schoon te maken. Je droogkast verbruikt meer energie als deze filter niet proper is, omdat de stofdeeltjes het wegblazen van de vochtige lucht belemmeren.“Vergeet de filter van je droogkast niet schoon te maken. Anders verbruikt je toestel meer energie.”Moeten de hemden, T-shirts of broeken nog gestreken worden na hun droogbeurt? Laat de was niet te droog worden, zo zal het strijken heel wat sneller verlopen.

Zo moet je droogkast niet alleen minder lang draaien, je strijkijzer kan heel wat sneller de kast in. Heb je een broertje dood aan strijken? Plooi dan de was van zodra de droogkast gedraaid heeft. Zo hoeft je strijkijzer zelfs niet op te staan. Een avondje hangen voor je televisiescherm, up-to-date blijven met het laatste nieuws via je tablet of smartphone, de nieuwste series en films volgen dankzij de digicorder of een potje virtueel voetbal spelen onder vrienden: in elke woning zijn heel wat toestellen aanwezig die dit mogelijk maken.

10 Minuten Douchen Hoeveel Water

Jaarlijks kan je tientallen euro’s besparen op verbruik. Dus het is interessant om eens het rekensommetje te maken. Is jouw smartphone bijna vergroeid met je hand? Dan weet je dat de batterij van je telefoon heel snel kan leeglopen. Enkele tips om je batterij te sparen én dus minder nood te hebben aan energie om haar op te laden: zet je smartphone ‘s nachts in vliegtuigstand, verminder de lichtsterkte van je scherm, schakel Bluetooth uit als je het niet nodig hebt en verwijder – energievretende – apps die je niet gebruikt.Geen verrassing dus als we je zeggen dat je ook hier heel wat energiezuiniger te werk kunt gaan. Kan jij erg genieten van een warme douche? Maar weet je niet hoeveel je met één douche verbruikt? Schaf jezelf een douchetimer aan, een handige manier om minder water én energie te verbruiken. Hoeveel kost een douchebeurt?.

Navigation

Home

Latest Posts

Een Complete Keuken Kopen?

Published Mar 22, 23
7 min read

Kantoor Inrichten, Inspiratie En Branding

Published Mar 21, 23
8 min read

5 Tips Voor Een Modern Kantoorinrichting

Published Feb 25, 23
8 min read